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QUESTION: Why am I required to have a periodic examination? 

ANSWER: Your name was placed on the TDRL because your condition(s) has not stabilized. The 

law (Title 10 USC, Section 1210) requires all members carried on the TDRL undergo a 

periodic examination at least every 18 months. 

QUESTION: Must I report for a periodic examination if I am receiving my disability pay from the 

Veterans Administration (VA)? 

ANSWER: Yes. In order to retain your eligibility to receive Air Force retired pay, you must be 

reexamined as established by law. 

QUESTION: Can I have someone accompany me when I travel to my appointment? 

ANSWER: Yes. Your request for an escort (medical /non-medical attendant) must be submitted in 

advance of travel. The request must include supporting documentation from your 

physician indicating the reason(s) you are unable to travel alone. If the reason is due to 

medication, you must provide the name of the medication and dosage (to include 

frequency). 

QUESTION: Will I need to provide information concerning my condition since the time of retirement? 

ANSWER: Yes, you may be requested to present documentary evidence to support your oral 

statements concerning treatment, hospitalization or other illnesses you may have incurred 

within the 12 months after being placed on TDRL. Any evidence that you present 

should be supported by signed statements. If you have been required to take certain 

medications, be prepared to show documentary evidence (i.e., pharmacy receipts, 

doctor’s statements, etc.) that this medication was procured and used as prescribed. 

(NOTE: TAKE ALL MEDICAL RECORDS THAT YOU HAVE AVAILABLE.) 

QUESTION: What will happen if I fail to report for the examination? 

ANSWER: If you fail to report for your examination after having received proper notification or 

AFPC/DPFDC is unable to locate you, your eligibility to receive Air Force retired pay 

will be suspended. It is important to understand that once your Air Force retired pay has 

been suspended, you must report for an examination before your pay can be reinstated. 

QUESTION: How long will the examination take? 

ANSWER: This will vary depending on the nature of your illness, condition, and the recommendation 

of the examining physician. The hospital is required to complete the examination as 

quickly as possible so that you may return home. Whenever possible, the examination 

should be completed within 1 to 3 working days. The period may be extended if the 

examining physician believes that a short period of observation or medical testing is 

absolutely necessary to do a complete report. (NOTE: Be prepared to stay a minimum of 

3 days.) 



 

QUESTION: What will happen as a result of the periodic examination? 

ANSWER: The results of the examination will be reviewed by the Informal Physical Evaluation 

Board (IPEB) at JBSA-Randolph AFB TX. Upon completion of the review, you will be 

notified of the Board’s recommendation which could result in one of the following: 

a. Retention on the TDRL with no change in retired pay and another reexamination 

within 12 months. 

b. Removal from the TDRL and permanent retirement. 

c. Removal from the TDRL and discharge with disability severance pay. 

d. Removal from the TDRL and discharge without disability severance pay. 

e. Removal from the TDRL as physically fit. If found fit, you will be discharged. 

If you desire reenlistment (or reappointment) and are otherwise qualified, you 

will be given further instructions. 

QUESTION: What are my options if I do not agree with the recommendation of the Informal Physical 

Evaluation Board (IPEB)? 

ANSWER: If the recommendation of the IPEB is other than retention on the TDRL and you do not 

agree with the findings, you have the following options: 

a. You may nonconcur and request a formal hearing with legal representation  

before the Formal Physical Evaluation Board (FPEB) at JBSA-Randolph AFB 

TX. You are encouraged to contact the Office of Airman’s Counsel (OAC) for 

legal counseling at JBSA-Randolph AFB, at commercial extension (210) 565-

0740 regarding any disagreement with the recommended findings of the IPEB 

before requesting a formal hearing. 

b. You  may  nonconcur  and  submit  a  letter  of  rebuttal  to  the  Secretary  of   

the Air Force Personnel Council (SAFPC) specifying your reason for non- 

concurrence. Your non-concurrence should include your statement of rebuttal, 

current medical documentation (within the last 90 days) from a private physician, 

clinic or hospital, and any other documents you feel will have a bearing on the 

outcome of your case. 

QUESTION: What will happen if I request a formal hearing before the Formal Physical Evaluation 

Board (FPEB)? 

ANSWER: Your stay at JBSA-Randolph will typically be 3 days. You will be furnished travel orders 

and be reimbursed as outlined below. If you require an escort, your request must be 

submitted in advance of travel. The request must include supporting documentation from 

your physician indicating the reason(s) you are unable to travel alone. If the reason is due 

to medication, you must provide the name of the medication and dosage (to include 

frequency). If you arrive in San Antonio by commercial air, the city bus service is 

available to JBSA-Randolph AFB. Check with the Military Information Counter at the 

airport for departure times. Charges incurred for this service may be claimed on your 

travel voucher. Should you arrive at JBSA-Randolph AFB during duty hours, report to 

the FPEB in Building 663. During non-duty hours, report to the Randolph Air Force 

Inn, comm 210-652-1844. 



QUESTION: What travel entitlements am I authorized for my examination? 

ANSWER: If your examination is conducted in an outpatient status, you will be entitled to per diem 

and lodging for the period required for the examination. If government quarters/rations 

are not available, you must obtain non-availability statements certified by the base 

billeting office. If you are admitted to the hospital as an in-patient, no per diem is 

authorized except for travel days to and from the hospital. Additionally, transportation 

costs by plane, bus, train and private auto are authorized but only the least expensive cost. 

If commercial transportation is obtained, only coach fare will be reimbursed. First class 

travel is not authorized. If your orders do not authorize travel by POV and you choose to 

drive, you will be reimbursed based on the actual cost of commercial travel. You are only 

authorized two days of travel to get to and from your appointment. If any problems or 

delays are encountered during travel or while making travel arrangements, call toll free1- 

800-525-0102 for assistance.

QUESTION: What other reimbursements am I entitled? 

ANSWER: You will be  authorized  reimbursement  for  taxis  from  your  home  to  the  airport  

and return, and taxis  from  the  airport  to  the  hospital  and  return,  billeting  or  

lodging  costs,  per  diem  to  cover  meals,   and   commercial   transportation   costs.  

All expenses must be supported by receipts. Failure to do so will result in delay or 

nonpayment. 

QUESTION: What documents do I need and where do I file to be reimbursed for my travel 

expenses? 

ANSWER: Within five (5) days of completion of your examination, you must file a DD Form 1351- 

2 (Travel Voucher) for yourself and your escort, if applicable. These forms may be 

obtained from the hospital or the finance office. Attach all receipts and commercial 

tickets and four copies of your travel orders. Your Travel Orders must be endorsed by 

the PEBLO.  These documents must be emailed to afpc.dpfdc.tdrl@us.af.mil 

IMPORTANT REMINDERS 

It is YOUR responsibility to: 

1. Make appropriate lodging arrangements.

2. Always report to the office designated in orders immediately upon arrival and prior to departure.

3. Civilian clothing is appropriate providing such attire is in good taste and its appearance reflects 
favorably on the military service. The wear of military uniform is optional, but if worn you must 
comply with AFI 36-2903, Dress and Personal Appearance of Air Force Personnel. 
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